Produkty dla arthur aparel (2)

Makaron Tonnarelli

Makaron Tonnarelli

Tonnarelli to rodzaj spaghetti pochodzący z Lacjum, bardzo podobny do swojego abruzyjskiego kuzyna, chitarrucci. Różnią się jednak w kilku kluczowych szczegółach: mają okrągły przekrój, są nieco bardziej szorstkie w konsystencji i tradycyjnie wytwarzane są tylko z semoliny z pszenicy durum i wody. Ich prosty i rustykalny smak sprawia, że są idealne do klasycznego rzymskiego "cacio e pepe" lub doskonale nadają się do przepisów wegańskich, ponieważ nie zawierają jajek.
Pasta Paccheri

Pasta Paccheri

Pochodzące z regionu Kampania w południowych Włoszech, paccheri to krótkie i szerokie rurki makaronu o średnicy około 30-40 mm. Często podawane są z gęstymi sosami na bazie pomidorów, takimi jak ragù napoletano. Ich duży rozmiar i pyszna konsystencja 'al dente' sprawiają, że są idealne do nadzień, takich jak ricotta i szpinak, lub innych kreatywnych opcji. Gładkie paccheri dobrze komponują się z sosami na bazie ryb, sosami kremowymi, a ponieważ są bezjajeczne, są idealne do sosów wegańskich.